Har du varit med om att stora konton följer dig så fort du börjat följa någon annan inom samma ämne? Eller att folk börjar gilla dina bilder så fort du använt hashtags? Då kan det vara en Instagram bot.

En Instagram bot är ett program som automatiskt följer, gillar och kommenterar andra Instagramkonton. Ofta används de för att ”fiska” fler likes och följare. När en person, som du själv, ser att någon annan med många följare gillar och kommenterar dina bilder, luras du att gilla och följa tillbaka. Efter några dagar slutar boten att följa dig.

Du råkar själv ofta ut för sådana bottar när du följer stora konton eller använder populära hashtags.

Resultatet blir att kontot som boten jobbar åt växer och verkar större och populärare än vad det egentligen är.

idontinstagram instagram bot

Tusentals bloggares, kändisar och andra nätprofilers konton är uppbyggda på exakt det sättet.

Ännu vanligare är köpta följare som inte ens är riktiga människor utan s.k. spökföljare. Spökföljare är konton som inte är äkta. Skapade och underhållna av datorer. Det finns miljoner sådana på Instagram.

Och även om de kontona du själv följer har massor av riktiga följare så är det inte alls säkert det var så från början. Många har t.ex. köpt 10 000 – 50 000 falska följare för att se mer populära ut än vad de verkligen är. Och när du och många andra ser att de verkar så populära så luras vi att följa dem vi också. Till slut har de ett populärt konto där ingen ifrågasätter deras äkthet.

Tänkvärt för dig som vill köpa nya följare

Att bygga upp popularitet genom bottar och köpta följare är både att lura sig själv och andra och det är vanligt att personer som gjort detta känner skuld. Att det inte är de själva som är populära utan ett luftslott. Konsekvensen kan bli:

 • Känsla av tomhet och ensamhet
 • Känsla att du är mindre populär som t.o.m behövt köpa till dig popularitet
 • Press att du måste hålla upp ”skenet” d.v.s. leverera till din publik istället för att du gör det för in egen skull

Hur fungerar en Instagram bot?

En Instagram bot kan ställas in så att den ska göra precis allt en människa kan göra. För att inte bli upptäckt av Instagram (det är emot Instagrams regler att använda bottar) arbetar den långsamt och efter ett oregelbundet schema.

T.ex. kan en Instagram bot ställas in så här:

Gilla bilder från personer som både har gillat och kommenterat @exempel senaste veckan. Vänta 45-90 sekunder mellan varje gilla. Gilla max 8 bilder åt gången. Vänta sedan 1-2 timmar innan du gillar fler bilder.

En annan inställning kan vara

Följ personer som följer @exempel1, @exempel2, @exempel3 osv. Vänta 5 dagar. Om inte personen har följt tillbaka. Avfölj. Om personen följt tillbaka. Avfölj men gilla först 1-3 bilder.

De kan också följa och gilla de som använt en viss hashtag eller använt en viss plats i sitt inlägg.

instagram bot

Ofta håller botarna kontona vid liv utan att ägaren gör något. Det gör att fler kommer se det kontots inlägg. Instagram mäter nämligen vilken ”relation” ni har med varandra. Ju mer interaktion mellan era konton desto större chans är det att du ser den personens inlägg nästa gång han eller hon lägger upp något.

Att hålla kontot vid liv kan betyda att bottarna kollar på dina Instagram Stories och gillar dina bilder då och då.

En Instagrambot kan också hämta bilder från populära konton, spara ner dem och publicera dem på sin ägares konto. Helt automatiskt. Ihop med ett ständigt gillande och följande blir detta ett effektivt och automatiskt sätt att bygga upp konton på. Dessa konton säljs sedan på ”svarta marknaden”. Ofta är det fattiga människor i länder som Indien eller Ukraina som sitter och jobbar med detta.

Här är en lista på kända Instagrambotar:

 • Jarvee
 • Monste Social
 • Social Steeze
 • Follow Adder
 • Instato (nerlagd)
 • InstaQ (nerlagd)
 • Robolikes (nerlagd)
 • Instazood (nerlagd)
 • Mass Planner (nerlagd)
 • Influx Social (nerlagd)
 • Fan Harvest (nerlagd)
 • Instagress (nerlagd)
 • Archie (nerlagd)

instagram bot

Bilden visar hur en robot håller koll på såväl Instagram, Twitter och Facebook. Allt utan att ägaren lyfter ett finger.

Idag är de flesta stora instagrambottarna förbjudna och stoppade av Instagram. De har ställt till med stora problem eftersom kvaliteten på användarna försämras. Vid ett tillfälle för något år sedan rensade Instagram och tog bort massor av följare som inte var aktiva. Sådana kallas för spökföljare (Ghost Followers).

För företag och personer som är seriösa med sin aktivitet på Instagram är både spökföljare och fuskföljare ett ganska allvarligt problem. Den här typen av följare är ju inte själva intresserade av innehållet. Därmed sjunker den kontots s.k. engagement rate. D.v.s. hur många av följarna till ett konto som gillar eller kommenterar. När ett kontos engagement rate är låg tror Instagram att kvaliteten på deras inlägg är dåligt och det visas för färre personer.

Detta blev ännu viktigare när Instagram ändrade sina algoritmer. Tidigare visade Instagram alla inlägg från konton du följde i omvänd kronologisk ordning. D.v.s det senaste inlägget överst. Men tack vare att det blev så otroligt många inlägg (ca 100 000 000 om dagen) och att en stor del av inläggen kom från bottar, beslutade man sig för att ändra detta så att du som användare bara skulle se det du troligtvis var intresserad av.

Och hur bedömer Instagram det? Jo genom att mäta engagement rate och genom att bevaka hur ofta du gillat och kommenterat det andra kontots inlägg.

Idag visas bara ca 30% innehållet dina vänner publicerar på Instagram. Det betyder du missar ca 70% av alla inlägg. Hur stor risk tror du det är att dina vänner missar just dina bilder?

Tänk på det nästa gång du undrar varför inte fler gillar dina bilder. Det har alltså inte med dig att göra utan på vad alla andra ser. Och det i sin tur beror på hur många av deras vänner som postar inlägg samtidigt.

Låt oss säga att 100 personer som du följer lägger upp innehåll samma kväll. Då ser de bara 30 av dessa i sitt flöde. Det är mycket troligt att din bild är med bland de 70 som inte visas. Chansen att de ska se din bild ökar ju mer kontakt ni haft. Eller ju mer kontakt de haft med vänner till dig. Du kanske själv har märkt att personer som gillar dina bilder ofta har någon form av relation till varandra.

Dessa bottarna fungerar inte bara på Instagram utan på andra sociala medier också som t.ex. Pinterest, Facebook, Youtube, Twitter, Google +, LinkedIn och Tumblr för att nämna några.

Sammanfattningsvis kan man säga att du inte ska tro på vad du ser på Instagram. Att du fått en like från någon av de stora bloggarna eller bloggerskorna behöver inte alls vara sant. Sättet de fått sina följare behöver inte bara vara naturligt. Det kan också vara köpta eller bot-fiskade följare.

Mitt absolut bästa råd är:

 • Köp inte följare
 • Använd inte någon Instagram bot
 • Försök inte få fler följare än de som verkligen är intresserade av att följa dig
 • Är du mån om din integritet – använd ett privat konto (låst)

MB

Ps. jag vet att jag särskrivit Instagrambot i denna artiklen. Det är gjort medvetet för att folk enklare ska hitta till sidan via Google. Thanks anyway 🙂

Bild från Alex Knight @agkdesign

PRENUMERERA PÅ BLOGGEN

MB

Leave a Reply